Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai

Kurczak satay to prawdziwy grillowy hit. Wiecie, na czym polega jego doskonałość? Po pierwsze jest marynowany w mleczku kokosowym, dzięki czemu mięso jest soczyste i miękkie. Po drugie podany jest z nieziemsko orzechowym sosem Ros Thai Thai.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 100 ml mleczka kokosowego 12-14% 
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z łyżką oleju, mleczkiem kokosowym i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka.
  3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.
...

Polecane produkty

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI