Kurczak z orzechami po chińsku

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni chińskiej to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Połączenie smażonego kurczaka z orzeszkami ziemnymi i sosem ostrygowym przybliży Ci smak tej kuchni bez dalekiej podróży do Chin. Danie jest łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim zajmuję jedynie 20 minut. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.8 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 30 g Grzybów Shiitake House of Asia namoczone i pokrojone w ćwiartki
  •  2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 2 cm kostkę
  • po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 50 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 cm korzenia imbiru, posiekany
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty.
3. Dodaj grzyby, paprykę, cebulę, orzechy, smaż 2 minuty.
4. Wsyp cukier i wlej sosy. Smaż przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI