Stek z tuńczyka ze słodkim sosem sojowym
Musicie wypróbować tego niezwykle wykwintnego dania. Stek z tuńczyka w marynacie z mieszanki słodkiego sosu sojowego i ostrygowego będzie bardzo delikatny i pyszny w smaku.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
2 łyżki Białego Sezamu House of Asia
1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
1 łyżeczka Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Sosu sojowego słodkiego House of Asia
2 steki z tuńczyka (po około 150 g)
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
Sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Steki delikatnie oprósz z każdej strony solą, odstaw na 10 minut, a następnie zamarynuj w słodkim sosie sojowym, ostrygowym oraz w jednej łyżeczce kolendry.
2. Wymieszaj sezam biały z czarnym i obtocz w nim tuńczyka, smaż na średnio rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
3. Rybę przełóż na deskę i potnij w plastry, pod koniec posyp dymką, pozostałą kolendrą i skrop słodkim sosem sojowym.