Onigiri z tuńczykiem i łososiem

Onigiri to japońska odpowiedź na znane nam kanapki. Zamiast pieczywa, Japończycy wykorzystują ryż, który wypełniają ulubionymi, najczęściej rybnymi, farszami. Onigiri jest nie tylko świetnym pomysłem na przekąskę w domu, ale również do szkoły, czy na wycieczkę.

Liczba porcji:

7

Czas: 60 min.

Poziom:

Średni

Poziom:

Składniki

Nadzienie do onigiri: 

  • 1 łyżeczka sosu sriracha 
  • 100 g łososia grillowanego lub pieczonego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżeczki szczypiorku 

Nadzienie do onigiri: 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżeczka płatków chili 

TIP: Po złożeniu onigiri możesz doprawić ryż na wierzchu ulubionymi przyprawami takimi jak sól, płatki chili, sezam, curry lub shichimi togarashi.

TIP: Formowanie kanapek możesz ułatwić sobie korzystając z foremki do onigiri (onigiri mold).

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy ryż przełóż do drewnianego lub plastikowego naczynia i odstaw do ostudzenia.
  2. Lekko ciepły ryż podziel na kilka części i każdą dopraw według własnych preferencji.
  3. Łososia pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do go miski, a następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem sriracha.
  4. Tuńczyka odsącz z wody, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem oraz płatkami chili.
  5. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu. Nabierz w dłonie odrobinę ryżu, a następnie utwórz w nim niewielkie wgłębienie. Po środku ułóż odrobinę nadzienia (około 1 łyżeczki).
    Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj kształt trójkąta.
  6. Nori potnij w paski i owiń nimi onigiri.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI