Azjatyckie “Lizaki” z kurczaka by Foodini

Poznaj intrygujący przepis od the.foodini na azjatyckie lizaki z kurczaka o wyśmienitym, orzechowym smaku. W tym daniu idealnie sprawdzi się nasz ciemny sos sojowy. Zobacz instrukcję krok po kroku Kliknij tutaj>

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 70

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 9

Czas: 60 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

• 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia

• 8 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai

• 10 pałeczek kurczaka

• 300 g wędzonego boczku z plasterkach

 

Mieszanka przypraw:

·       2 łyżeczki imbiru w proszku

·       4 łyżeczki granulowanego czosnku

·       2 łyżeczki wędzonej papryki

·       2 łyżki cukru

·       ½  łyżeczki białego pieprzu

·       1 łyżeczka cayenne

Sposób przygotowania

1. Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem, a następnie wykonaj cięcie dookoła kości tuż powyżej mięsa.

2. Kiedy odsłonisz kość, delikatnie zepchnij palcami mięso w dół tak, aby pałeczka samodzielnie stała na blacie.

3. Podważ chrząstkę na końcu nożem i usuń rękami, aby odsłonić końcówkę.

4. Tak przygotowane pałeczki zalej ciemnym sosem sojowym House of Asia i dokładnie w nim wymocz.

5. Wymieszaj przyprawy z listy. Chwytaj pałeczkę za koniec i dokładnie obsyp przyprawami. Pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

6. Po tym czasie zawiń każdego “lizaka” w 2 plasterki wędzonego, nieparzonego boczku i lekko dociśnij, aby było szczelnie.

7. Koniec każdej pałeczki owiń folią aluminiową i podwieś na ruszcie piekarnika tak, aby miały sporo miejsca.

8. Piekarnik rozgrzej do 160* z termoobiegiem, blachę do pieczenia wyłóż papierem, a nad nią umieść ruszt z podwieszonymi lizakami. Piecz 25-35 min w zależności od wielkości pałeczek.

9. Wyciągnij ruszt, do słoiczka wlej kilka łyżek sosu Ros Thai Thai i za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj każdą z podwieszonych pałeczek.

10. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200* (dalej z termoobiegiem), umieść ruszt z lizakami pokrytymi glazurą i piecz 6-10 minut, aż będą piękne i złote!

11. Zdejmij z rusztu razem z osłonką z aluminium i podawaj z dużą ilością sosu Ros Thai Thai, który idealnie podkreśli ich smak!

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI