Zielone curry z kurczakiem
Przepis na pyszne tajskie danie z najostrzejszą z past curry. Polecamy je szczególnie miłośnikom ostrej kuchni. Użyte w przepisie mleczko kokosowe idealnie balansuje smak dnia.
Liczba porcji:
2
Czas: 20 minut
Poziom:
Łatwe
Poziom:
Średnio ostre
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 3 łyżeczki pasty zielone curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 liście kaffiru
- 200 g piersi z kurczaka; pokrojona w plastry lub kostkę
- 150 g cukinii; pokrojonej w kostkę
- 150 g marchewki
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż pastę curry.
- Dodaj 200 ml mleka kokosowego i liście kaffiru. Dodaj kurczaka, marchewkę i cukinię, gotuj 10 min.
- Wlej pozostałe mleczko kokosowe, mieszaj i gotuj ok 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne i chrupiące.
- Dopraw sosem sojowym.
Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili.