Kuchnia tajska

Zielone curry z kurczakiem

“Zielone curry z kurczakiem” jest zablokowany Zielone curry z kurczakiem House of Asia

Zielone curry jest najostrzejsze z past curry. Ma największą zawartość chili. Polecamy je miłośnikom ostrej kuchni.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty Zielone Curry
  • 200 g piersi z kurczaka; pokrojona w plastry lub kostkę
  • 1 cukinia; pokrojona w kostkę
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej; pokrojona w 3 cm kawałki
  • 1 zielona papryka; pokrojona w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 liście kaffiru
  • 2 łyżeczki sosu rybnego

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż kmin rzymski, następnie dodaj pastę curry i podsmaż z kurczakiem. 
  2. Dodaj 200 ml mleka kokosowego cukinię i fasolkę, gotuj kilka minut.
  3. Dodaj cukier kokosowy, sos rybny pastę i liście kaffiru.
  4. Wlej pozostałe mleczko kokosowe, mieszaj i gotuj ok 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne i chrupiące.

    Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili. 

Wróć do poprzedniej strony