Aromatyczne czerwone curry z kurczakiem

Przywołaj lato i zrób razem z nam i przepyszota słoneczne curry. Danie będzie niezwykle aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaku i z pewnością doda dużo energii. A zrobisz je w zaledwie 30 min.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 69

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

·       2 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia

·       400 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara

·       2 łyżki oleju

·       1 pierś z kurczaka pokrojonej w cienkie paski

·       250 ml bulionu warzywnego

·       po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w grubsze paski

·       1 duża cebula pokrojona w piórka

·       4 listki kaffiru

·       sok z 1 limonki

·       świeże zioła do posypania (np. kolendra)

·       200 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania

1. W woku lub większym garnku, lub na patelni rozgrzewamy olej.

2. Wrzuć czerwoną pastę curry i podsmaż ją przez kilka minut, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu.

3. Następnie wlej mleczko kokosowe i zagotowuj.

4. Wrzuć kawałki kurczaka i gotuj przez następne 5 minut.

5. Wlej bulion, dorzuć paprykę, cebulę, liście kaffiru (limonki), wyciśnij sok z limonki i całość gotuj około 10 minut.

6. Curry podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i posyp świeżą kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI