Kokosowy pudding z tapioki i mango Praktykulinarni

Co można wyczarować z mleczka kokosowego, pulpy mango i tapioki? Oczywiście, że wyśmienity pudding! Zobaczcie jak zrobili to Praktykulinarni.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 41

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 8

Czas: 40 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

 

·       400 ml Mleczko kokosowe 5-7% House of Asia

·       1 szklanka Tapioki pereł QF Quality Food

·       450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food

·       900 ml wody

·       5 łyżek erytrolu

·       kawałek kory cynamonu

·       5-6 sztuk goździków

·       pół łyżeczki mielonego kardamonu

·       dekoracja: np. liofilizowane maliny

 

 

Sposób przygotowania

1.     Do garnka wlej wodę i mleczko. Wsyp tapiokę i erytrytol. Dodaj korzenne przyprawy: cynamon, goździki i kardamon. Odstaw na 30 minut.

2.     Garnek ustaw na kuchence, zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki (płomień) i gotuj przez ok. 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywarła do dna garnka.

3.     Kulki tapioki powinny już być przezroczyste. W razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut.

4.     Odstaw do przestudzenia. Stygnąc, pudding gęstnieje, warto więc przełożyć go już do miseczek, szklanek albo słoików.

5.     Na warstwę tapioki wyłóż po 3-4 łyżki pulpy mango. Udekoruj liofilizowanymi malinami, miętą, orzechami, sezamem albo wiórkami kokosowymi.

TIP: Możesz zmienić proporcje płynów i na tę ilość tapioki wykorzystać 2 puszki mleczka koksowego 5-7% oraz 500 ml wody. Zamiast korzennych przypraw, dodaj pastę waniliową lub nasionka świeżej wanilii.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI