Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni

Razem z Praktykulinarni zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Beata do marynaty kurczaka użyła unikatowego, koreańskiego sosu O’Food w połączeniu z pastą z chili i imbiru. Dzięki temu uzyskacie nietuzinkowy smak, a do tego zaoszczędzicie dużo czasu na obieraniu i siekaniu warzyw.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min.

Ostrość:
łagodne

Składniki

Marynata:

Szaszłyki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cukinia

Ogórki marynowane:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżeczki wcześniej uprażonego sezamu białego
  • 6 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5-1 łyżeczki ostrej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

Sposób przygotowania

  1. Filet i warzywa pokrój. Większe pieczarki przetnij na pół, te o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa, zostaw w całości.
  2. Przygotuj zalewę do kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, dodaj imbir i chili, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej marynatę Korean BBQ. Wymieszaj. Włóż pokrojone mięso, odstaw na co najmniej 30 minut.
  3. Na patyczki do szaszłyków nabij kawałki kurczaka i warzywa. Grilluj przez ok. 10-12 minut, obracając co 2-3 minuty.
  4. Do miski wlej ocet, sos sojowy, dodaj cukier i ostrą paprykę. Wymieszaj, wrzuć ogórki pokrojone na plasterki (nie trzeba ich obierać), dorzuć sezam i szczypior. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej 20 minut (takie ogórki możesz przygotować dzień wcześniej).
  5. Szaszłyki podawaj z ogórkami, dodatkowym dipem Korean BBQ oraz pieczywem np. krótko grillowanym chlebkiem pita.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI