Aromatyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem

Aromatyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym house of asia

Czy macie ochotę na pyszną aromatyczną a zarazem rozgrzewającą zupę dyniową? Jeśli odpowiedź brzmi TAK! to mamy dla Was przepis od Grzegorza z MniamMniam.pl

Dowiecie się jak w łatwy sposób można przygotować zupę, która na stałe wejdzie do zestawu Twoich popisowych dań! Smacznego 🙂

 

Liczba porcji:

4

Czas: 40 min

Poziom:

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 1 kg dyni zwykłej lub hokaido
  • 3 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki nieobrane czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Następnie wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i posmarują ją olejem.
  2.  Dynię pokrój na małe kawałki , natomiast obraną cebulę pokrój na ósemki.
  3. Na blasze rozłóż kawałki dyni, cebulę oraz ząbki czosnku. Spryskaj je łyżką oleju.
  4. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 20 -25 minut, aż warzywa zaczną się przyrumieniać na brzegach. Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Odłóż na bok 4 łyżki kawałków dyni. Czosnek wyciśnij z łupin do miseczki.
  5. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj imbir, smaż chwilę, cały czas mieszając. Wlej wodę, dodaj upieczoną dynię, cebulę i wyciśnięty czosnek.
  6. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  7. Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kilka minut.
  8. Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolity krem. Odstaw pod przykryciem na kilka minut, by nabrała pełni smaku.
  9. Zupę przelej do miseczek i udekoruj upieczonymi kawałkami dyni.

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI