
Aromatyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem

Czy macie ochotę na pyszną aromatyczną a zarazem rozgrzewającą zupę dyniową? Jeśli odpowiedź brzmi TAK! to mamy dla Was przepis od Grzegorza z MniamMniam.pl
Dowiecie się jak w łatwy sposób można przygotować zupę, która na stałe wejdzie do zestawu Twoich popisowych dań! Smacznego 🙂
Liczba porcji:
4
Czas: 40 min
Poziom:
Poziom:
Łagodne
Składniki
- 1 kg dyni zwykłej lub hokaido
- 3 szklanki wody
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 1 cebula
- 4 ząbki nieobrane czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
- pestki dyni lub grzanki
- sos sojowy jasny
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Następnie wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i posmarują ją olejem.
- Dynię pokrój na małe kawałki , natomiast obraną cebulę pokrój na ósemki.
- Na blasze rozłóż kawałki dyni, cebulę oraz ząbki czosnku. Spryskaj je łyżką oleju.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 20 -25 minut, aż warzywa zaczną się przyrumieniać na brzegach. Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Odłóż na bok 4 łyżki kawałków dyni. Czosnek wyciśnij z łupin do miseczki.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj imbir, smaż chwilę, cały czas mieszając. Wlej wodę, dodaj upieczoną dynię, cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Dopraw gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kilka minut.
- Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolity krem. Odstaw pod przykryciem na kilka minut, by nabrała pełni smaku.
- Zupę przelej do miseczek i udekoruj upieczonymi kawałkami dyni.