Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala House of Asia

Soczyste kawałki kurczaka w kremowym aromatycznym sosie Tikka Masala, to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Z nami przygotujesz to danie w zaledwie 20 minut. Do dzieła!

Liczba porcji:

2

Czas: 20 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

300 g piersi lub podudzi z kurczaka (bez kości), pokrojone w 2 cm kostkę

Marynata
• 1 saszetka pasty Tikka Masala
• 100 g mleczka kokosowego 12 -14%
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 3 cm posiekanego imbiru
• 1 łyżeczka soli
Sos
• 3 łyżki oleju
• 1 cebula, posiekana w kostkę
• 4 cm posiekanego imbiru
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• po 1 łyżce przypraw: chili, słodkiej papryki, kminku
• 400 g pomidorów krojonych lub przecieru
• 100 ml wody
• 150 ml mleczka kokosowego
• 2 łyżki świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj i dodaj kurczaka.
  2. Przykryj folią i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziewaj kawałki kurczaka na długie wykałaczki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz 20 min.
  4. W czasie pieczenia przygotuj sos: Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do zarumienienia.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i szybko wymieszaj. Dodaj pomidory, wodę i mleczko kokosowe. Gotuj 10 min. mieszając od czasu do czasu.
  6. Dodaj upieczonego kurczaka do sosu i gotuj kolejne 3 min.

Udekoruj kolendrą, podawaj z ryżem lub chlebkami.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Czerwone curry z wieprzowiną. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI