Smażony ryż z warzywami po chińsku

Smażony ryż z warzywami i jajkiem to klasyczne danie kuchni chińskiej, gotowe w 15 minut!

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.1 / 5. Ilość głosów: 75

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 minut

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 250 g ryżu
  • 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
  • 2 jajka
  • ¼ cebuli, pokrojona w małą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • ¼ czerwonej papryki; pokrojona w małą kostkę
  • 2 łyżki oleju, do smażenia
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj na sypko.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż przez 2 minuty czosnek oraz cebulę. Wbij jajka i zetnij je na patelni.
  3. Dodaj warzywa i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ryż, sos sojowy i całość podsmażaj przez 8 minut na patelni. Na koniec dopraw pieprzem.

TIP: Do przygotowania dania możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa.

...

Polecane produkty

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI