Grillowane tofu z sosem z kolendrą i miętą Flymetothespoon

Znacie idealny przepis na tofu? Flymetothespoon go zna i postanowiła się nim z nami podzielić. To w marynacie z octu ryżowego, oleju sezamowego, sosu samabal, Worcester, czosnku i syropu klonowego przeniesie Cię w inny wymiar. Jeszcze smaczniej będzie, jak całość polejecie aromatycznym i orzeźwiającym sosem z kolendrą i miętą.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min +1h marynowania

Ostrość:
łagodne

Składniki

·       ½ butelki Sosu z kolendrą i miętą House of Asia

·       180 g tofu naturalnego

·       garść kolendry

·       łyżka uprażonych orzeszków ziemnych

·       1 pomidor

·       1 mała czerwona cebula

·       Sól i pieprz

·       1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na marynatę:

·       1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

·       1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

·       1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

·       1 łyżka Worcester sos Lea & Perrins

·       2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

·       1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty. Tofu odciśnij z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym, pokrój na około 2-3 cm plastry i schowaj do marynaty. Odstaw na godzinę lub dłużej.

2.Pomidorki pokrój drobno i wymieszaj z posiekaną cebulą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

3.Tofu grilluj z obu stron po około 4 minuty, do zbrązowienia. Wyłóż na talerz, polej sosem z kolendrą i miętą, posyp świeżą kolendrą i orzeszkami.

4.Serwuj z sałatką pomidorów.

 

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos z kolendrą i miętą 200g House of Asia

Sos z kolendrą i miętą 200g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI