House of Asia
Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem Teriyaki House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem satay Ros Thai Thai

30 min
4 porcje
pikantne

Zaskocz znajomych i przygotuj im wege burgery, które nie smakują jak wege 🙂 Jak to zrobić? Wykorzystaj do przepisu jackfruita, który struktura przypomina mięso, a dzięki usmażeniu go i wymieszaniu z pastą z czosnku i sosem teriyaki zyskuje również jego smak.

5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp na kawałki przypominające włókna. Na rozgrzanej patelni usmaż Jackfruita na złoty kolor, dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj sos teriyaki, smaż kolejne 5 minut, tak aby cały nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
  2. Bułki przekrój na pół i podpiecz je na maśle na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj wymieszaj ze sobą składniki sosu.
  3. Podpieczone bułki posmaruj gotowym sosem, ułóż smażonego jackfruita, pomidora, cebulę, a na koniec przykryj drugą częścią bułki.

Tu kupisz nasze produkty