House of Asia
Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha Flymetothespoon House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem Sriracha

30 min.
2 porcje
pikantne
Warzywa Azjatycka 15-30 minut

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich burgery w wersji wege. Flymetothespoon pokazuje jak w łatwy sposób można przygotować to pyszne danie. W przepisie użyliśmy szarpanego jackfruita, który jest roślinnym zamiennikiem mięsa. Puszka jackfruita, marynata, ulubione bułki i burger gotowy!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Składniki na wege burgera:

565 g zielonego szarpanego jackfruita

Marynata do jackfruita:

  • 4 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki sosu BBQ Mississippi
  • 4 łyżeczki sosu Worcester 
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej

Sriracha mayo:

  • 1 łyżka srirachy zielonej
    1 łyżka wege majonezu

Pozostałe składniki:

  • 2 bułki do burgera
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 awokado
  • kilka liści szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 20 minut. Majonez wymieszaj ze srirachą.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż jackfruita na patelnię i podsmażaj przez około 5 minut. Później wymieszaj z pozostałą marynatą.
  3. Bułki do burgerów rozkrój i podgrzej na suchej patelni. Na dolnej części rozłóż jackfruita. Na to ułóż cebulę, awokado i marchewkę. Przykryj szpinakiem i nałóż łyżeczkę mayo srirachy. Wszystko przykryj drugą bułką.

Tu kupisz nasze produkty