Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym
Krewetki to idealna propozycja na grilla. Jeśli dodatkowo zamarynujesz je w sosie sojowym, paście chilii i czosnku zyskasz nietuzinkowy smak. Podaj je ze śliwkowym sosem, a zaskoczysz niejednego gościa na swoim przyjęciu.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
ostre
Składniki
- 100 g sosu śliwkowego Ros Thai Thai
- 20 krewetek tygrysich 16/20
- 1/2 świeżego ananasa
- 2 czerwone cebule pokrojone w cząstki
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Marynata:
- 1 łyżka pasty z chili
- 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 drobno posiekane ząbki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj składniki marynaty.
- Krewetki obierz, ananasa pokrój na kawałki wielkości krewetek i wymieszaj wszystko z wcześniej przygotowaną marynatą, odstaw na 15 minut.
- Patyczki namocz w wodzie, następnie nadziewaj na zmianę: krewetkę, cebulę, ananasa i grilluj szaszłyki na rumiany kolor.
- Gotowe szaszłyki posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem śliwkowym.