Chrupiący kurczak w tempurze

Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak z sosem Sambal Oelek. Kurczaka zanurzamy w mieszance do tempury i krótko smaży na głębokim oleju, tworząc w ten sposób delikatną, pyszną otoczkę.  Gotowe danie idealnie smakuje z sosem Sambal Oelek. Ma niezwykle ostry, kwaskowaty, lekko słony smak. Dla miłośników ostrych przypraw – pozycja obowiązkowa.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.5 / 5. Ilość głosów: 12

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie ostrygowym z dodatkiem pieprzu, odstaw na 15 minut.
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  3. Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.

 

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Tempura panierka 150g House of Asia

Tempura panierka 150g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI