Kuchnia tajska

Chrupiący kurczak w tempurze

Chrupiący kurczak w tempurze kuchnia tajska house of asia

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

300g kurczaka pokrój w paski o grubości 2 cm
100g panierki do tempury
2 jajka
50g mąki
Sól i pieprz do marynaty
1l oleju do smażenia

Sos:
1 łyżka sambal oelek
2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  3. Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.
Wróć do poprzedniej strony