Chrupiący kurczak w tempurze
Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak w tempurze z sosem Sambal Oelek. Danie idealnie nadaje się na każdą okazję.
Liczba porcji:
2
Czas: 25 min
Poziom:
Łatwe
Poziom:
Lekko ostre
Składniki
- 300 g kurczaka pokrój w paski o grubości 2 cm
- 100 g panierki do tempury
- 2 jajka
- 50 g mąki
- sól i pieprz do marynaty
- 1 l oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 2 łyżki jogurtu
Sposób przygotowania
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
- Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
- Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
- Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
- Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.