Kuchnia tajska

Chrupiący kurczak w tempurze

Chrupiący kurczak w tempurze kuchnia tajska house of asia

Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak w tempurze z sosem Sambal Oelek. Danie idealnie nadaje się na każdą okazję.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 300g kurczaka pokrój w paski o grubości 2 cm
  • 100g panierki do tempury
  • 2 jajka
  • 50g mąki
  • Sól i pieprz do marynaty
  • 1l oleju do smażenia

    Sos:

  • 1 łyżka sambal oelek
  • 2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  3. Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.
Wróć do poprzedniej strony