Chrupiący kurczak w tempurze
Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak z sosem Sambal Oelek. Kurczaka zanurzamy w mieszance do tempury i krótko smaży na głębokim oleju, tworząc w ten sposób delikatną, pyszną otoczkę. Gotowe danie idealnie smakuje z sosem Sambal Oelek. Ma niezwykle ostry, kwaskowaty, lekko słony smak. Dla miłośników ostrych przypraw – pozycja obowiązkowa.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 100 g Mieszanki do tempury House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 300 g kurczaka pokrój w paski o grubości 2 cm
- 2 jajka
- 50 g mąki
- sól i pieprz do marynaty
- 1 l oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka Sambal oelek House of Asia
- 2 łyżki jogurtu
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynuj w sosie ostrygowym z dodatkiem pieprzu, odstaw na 15 minut.
- Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
- Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
- Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
- Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.