Szaszłyk z kurczakiem i cukinią w sosie sambal oelek

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry (np. na maszynie do krojenia)
  • 300 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski (odpowiadające wielkością plastrom cukinii)
  • 1 łyżeczka soli do marynowania
  • 6 patyczków szaszłykowych

Sposób przygotowania

  1. Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrojonego kurczaka zamarynuj w sambal oelek 15 min.
  3. Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
  4. Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
  5. Smaż na średnim ogniu po 4-5min z każdej strony.
...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI