Szaszłyk z kurczakiem i cukinią w sosie sambal oelek

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry (np. na maszynie do krojenia)
  • 300 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski (odpowiadające wielkością plastrom cukinii)
  • 1 łyżeczka soli do marynowania
  • 6 patyczków szaszłykowych

Sposób przygotowania

  1. Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrojonego kurczaka zamarynuj w sambal oelek 15 min.
  3. Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
  4. Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
  5. Smaż na średnim ogniu po 4-5min z każdej strony.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI