Sałatka z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, pomidorkami i kolendrą

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii pokrojonej w plastry o grubości 2 cm
  • 200 g bakłażana pokrojonego w plastry o grubości 2 cm
  • 3-4 pomidorki cherry przecięte na pół
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • 1 łyżka dymki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

 

SOS:

  • ½ łyżeczki sriracha
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Pierś kurczaka ubij delikatnie do grubości 2 cm, dopraw solą i pieprzem z obu stron i pozostaw na 15 min.
  2. Cukinię i bakłażana posól z każdej strony i pozostaw na 15 min. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem papierowym.
  3. Kurczaka grilluj na średnim ogniu po 4 min z każdej strony, pozostaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraty.
  4. Warzywa skrop olejem i grilluj na średnim ogniu po 2 min z każdej strony, pozostaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraty.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
  6. W misce wymieszaj warzywa z kurczakiem, pomidorkami, kolendrą, dymką i sosem.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI