Kuchnia chińska Przepisy

Smażony ryż z kurczakiem i dynią hokaido

Smażony ryż z kurczakiem i dynią hokaido

Szybkie danie dla miłośników kuchni azjatyckiej gotowe w 25 minut! Ryż jaśminowy doda Twojemu daniu aromatu a sos sojowy przygotowany wedle oryginalnej receptury doskonale podkreśli smak kurczaka.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 500 g ryżu jaśminowego
  • 150 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,  drobno pokrojonego
  • 100 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g cukinii pokrojonej w drobną kostkę
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Zamarynuj kurczaka w 2 łyżkach sosu sojowego i 2 łyżkach oleju.
  3. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek do uwolnienia aromatu.
  4. Dodaj kurczaka i smaż ok 3 min do zrumienienia.
  5. Dodaj dynię i cukinię i smaż kolejne 2 min.
  6. Dodaj ryż, sos sojowy i przyprawy. Wymieszaj i smaż 3 min.

Serwuj na talerzach lub w wydrążonej dyni.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony