
Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami

Gotowi na smakową podróż do Chin? Wraz z Mienta Blog zapraszamy do skosztowania wegańskiego makaronu ze smażonym tofu i nerkowcami. Danie zyskuje na pierwszym kęsie za sprawą aromatycznych dodatków takich jak ciemny sos sojowy i sezam. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Mienta– Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 125g makaronu Chow Mein pszenno-gryczanego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sezamu
- 180g naturalnego tofu
- 1 papryczka chili
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 40g nerkowców
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Tofu pokrój w plasterki, każdy z nich natrzyj posiekaną papryczką i imbirem.
- Gotowe kawałki smaż z obu stron na oleju, po czym dodaj sezam, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop z agawy i sos sojowy.
- Smaż do tej pory, aż tofu wraz z orzechami będą skarmelizowane.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszaj go z resztą dodatków i posyp posiekanym szczypiorkiem.