Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon

Szybkie danie stir-fry to doskonały pomysł dla wszystkich zabieganych! Sprężysty makaron pokryty słodko–kwaśnym sosem o pikantnej nucie. Dzięki użyciu pasty z tamaryndowca oraz masła orzechowego danie posiada wyjątkowy smak i aromat. Przepis powstał we współpracy z influencerem Flymetothespoon.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:

Składniki

  • 125 g makaronu Chow Mein
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 180 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 cm imbiru drobno posiekane
  • ½ szklanki różyczek brokuła
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • ½ szklanki zielonego groszku świeżego
  • ½ szklanki orzechów nerkowca uprażonych
  • ½ pęczka szczypiorku posiekanego

Sos:

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj sól oraz skrobię, a następnie dodaj tofu i dokładnie je obtocz w panierce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego i podsmaż koski tofu z każdej strony na złoty kolor.
  2. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy wodę, w której był namaczany.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu oraz dodaj około 1 szklankę (250 ml) wody z makaronu.
  4. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek, chili szalotkę i imbir. Dodaj brokuła, paprykę oraz groszek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos oraz makaron, i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Danie podawaj z orzechami i szczypiorkiem.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI