Makaron smażony z warzywami i tofu

Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na pyszne danie bez mięsa. Połączenie makaronu Mie z warzywami, tofu oraz ostrym sosem Sambal Oelek sprawi, że to danie zagości w Waszej kuchni często.  Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie Wam zaledwie 20 minut. Smacznego!

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.3 / 5. Ilość głosów: 14

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:

Składniki

  • ½ opakowania makaronu Mie
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu chili sambal Oelek
  • 10 grzybków Shiitake
  • 1 kostka tofu pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • 0.5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 5 cm por pokrojony w plastry
  • 1 średnia marchewka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

  1. Namocz grzyby Shiitake w ciepłej wodzie 10 min. oraz makaron Mie przez 5 min. w gorącej wodzie.
  2. Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę i smaż przez 2 min.
  3. Następnie dodaj pokrojony pomidor i smaż kolejne 2 min. po czym dodaj tofu oraz sos sojowy jasny oraz ciemny i sos sambal. Gotuj wszystko przez 3 min. aby tofu nabrało smaku.
  4. Następnie dodaj resztę warzyw wraz z grzybami.
  5. Dodaj bulion i gotuj wszystko przez około 5 min.  na końcu dodaj makaron i smaż przez kolejne 5 min. mieszając od czasu do czasu.
  6. Gotowanie danie skrop cytryną dla dodania smaku.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI