Makaron smażony z warzywami i tofu

Makaron smażony z warzywami i tofu Mateusz Krojenka House of Asia

Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na pyszne danie bez mięsa. Połączenie makaronu Mie z warzywami, tofu oraz ostrym sosem Sambal Oelek sprawi, że to danie zagości w Waszej kuchni często.  Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie Wam zaledwie 20 minut. Smacznego!

 

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • ½ opakowania makaronu Mie
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu chili sambal Oelek
  • 10 grzybków Shiitake
  • 1 kostka tofu pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • 0.5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 5 cm por pokrojony w plastry
  • 1 średnia marchewka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

  1. Namocz grzyby Shiitake w ciepłej wodzie 10 min. oraz makaron Mie przez 5 min. w gorącej wodzie.
  2. Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę i smaż przez 2 min.
  3. Następnie dodaj pokrojony pomidor i smaż kolejne 2 min. po czym dodaj tofu oraz sos sojowy jasny oraz ciemny i sos sambal. Gotuj wszystko przez 3 min. aby tofu nabrało smaku.
  4. Następnie dodaj resztę warzyw wraz z grzybami.
  5. Dodaj bulion i gotuj wszystko przez około 5 min.  na końcu dodaj makaron i smaż przez kolejne 5 min. mieszając od czasu do czasu.
  6. Gotowanie danie skrop cytryną dla dodania smaku.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI