Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem
Kung Pao to wyjątkowe danie wywodzące się z kuchni syczuańskiej, które wypełnione jest smakowitym sosem oraz chrupiącymi orzeszkami. Przepis stworzony we współpracy influencerem Anita.79.79, wzbogacony został również o cukinię. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g pasty Kung Pao
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 300 g ryżu do sushi
- 20 g sezamu czarnego
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cm imbiru drobno posiekanego
- 1 papryczka chili drobno posiekana wg uznania
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula drobno pokrojona
- 300 g orzechów ziemnych
- 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 250 ml wody
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Sezam
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
Sposób przygotowania
- Do miski włóż pierś z kurczaka, dopraw ją solą i pieprzem, a następnie oprósz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż mięso.
- Ryż do sushi przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj czarny sezam i uformuj kulki.
- W woku rozgrzej pozostały olej i podsmaż imbir, czosnek, chili i cebulę. Po chwili dodaj cukinię i duś całość, aż cukinia będzie prawie gotowa.
- W miseczce wymieszaj wodę z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszankę wlej do woka. Dodaj kurczaka, paprykę, sos sojowy, ocet ryżowy, pastę Kung Pao, cukier oraz orzechy ziemne.
- Gotowe danie podawaj z ryżem, posypane sezamem, natką pietruszki i szczypiorkiem.