Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem

Kung Pao to wyjątkowe danie wywodzące się z kuchni syczuańskiej, które wypełnione jest smakowitym sosem oraz chrupiącymi orzeszkami. Przepis stworzony we współpracy influencerem Anita.79.79, wzbogacony został również o cukinię. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

  • 100 g pasty Kung Pao
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 300 g ryżu do sushi
  • 20 g sezamu czarnego
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cm imbiru drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili drobno posiekana wg uznania
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 300 g orzechów ziemnych
  • 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 250 ml wody
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • Sezam
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Do miski włóż pierś z kurczaka, dopraw ją solą i pieprzem, a następnie oprósz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż mięso.
  2. Ryż do sushi przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj czarny sezam i uformuj kulki.
  3. W woku rozgrzej pozostały olej i podsmaż imbir, czosnek, chili i cebulę. Po chwili dodaj cukinię i duś całość, aż cukinia będzie prawie gotowa.
  4. W miseczce wymieszaj wodę z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszankę wlej do woka. Dodaj kurczaka, paprykę, sos sojowy, ocet ryżowy, pastę Kung Pao, cukier oraz orzechy ziemne.
  5. Gotowe danie podawaj z ryżem, posypane sezamem, natką pietruszki i szczypiorkiem.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI