Kuchnia chińska

Skrzydełka w sosie hoisin

Liczba porcji:

2

Czas: 30min + 30min marynowanie

Poziom:

Średni

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

10 skrzydełek z kurczaka; oczyszczone i osuszone
8 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka białego sezamu; uprażony na suchej patelni
dymka; do dekoracji, pokrojona słupki
olej; do głębokiego smażenia

Sos:
5 łyżek sosu Hoisin
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek

Marynata
0,5 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Skrzydełka podziel na pół i odetnij lotki.
  2. Składniki marynaty wymieszaj w małej miseczce i natrzyj nią skrzydełka.
  3. Mięso pozostaw do zamarynowania na 30 minut w lodówce.
  4. Składniki sosu wymieszaj w dużej misce.
  5. Grilluj w temperaturze 175°C lub usmaż na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
  6. Skrzydełka panieruj w mące kokosowej i wrzuć na tłuszcz. Po 5 minutach smażenia, zmniejsz ogień (temperatura tłuszczu ok. 140°C) i smaż przez ok 10min.
  7. Łyżką cedzakową zdejmij skrzydełka i wyłóż na papierowe ręczniki.
  8. Kurczaka włóż do miski z przygotowanym sosem i starannie w nim zanurz.
  9. Skrzydełka wyłóż na talerz. Posyp uprażonym sezamem i dymką.
Wróć do poprzedniej strony