Skrzydełka w sosie hoisin
Liczba porcji: 2
Czas: 30min + 30min marynowanie
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 10 skrzydełek z kurczaka; oczyszczone i osuszone
- 8 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka białego sezamu; uprażony na suchej patelni
- dymka; do dekoracji, pokrojona słupki
- olej; do głębokiego smażenia
Sos:
- 5 łyżek sosu Hoisin
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
Marynata
- 0,5 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
- 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Skrzydełka podziel na pół i odetnij lotki.
- Składniki marynaty wymieszaj w małej miseczce i natrzyj nią skrzydełka.
- Mięso pozostaw do zamarynowania na 30 minut w lodówce.
- Składniki sosu wymieszaj w dużej misce.
- Grilluj w temperaturze 175°C lub usmaż na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
- Skrzydełka panieruj w mące kokosowej i wrzuć na tłuszcz. Po 5 minutach smażenia, zmniejsz ogień (temperatura tłuszczu ok. 140°C) i smaż przez ok 10min.
- Łyżką cedzakową zdejmij skrzydełka i wyłóż na papierowe ręczniki.
- Kurczaka włóż do miski z przygotowanym sosem i starannie w nim zanurz.
- Skrzydełka wyłóż na talerz. Posyp uprażonym sezamem i dymką.