Pstrąg po kantońsku
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 180 g filetu z pstrąga
- 1 łyżka oleju kokosowego; do smażenia
- 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- sól i pieprz; do smaku
- 1 pęczek cebuli dymki; pokrojony pod kątem
Sos:
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego (można użyć wersji bez glutenu)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmażaj imbir przez 30 sekund.
- Ułóż rybę, dopraw solą i pieprzem, dodaj niewielką ilość wody.
- Duś pod przykryciem przez 12-15 minut na małym ogniu.
- Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Gotową rybę ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną cebulą dymką.