Sałatka z wodorostami wakame

Wakame nazywane są morską sałatą, po namoczeniu zwiększają swoją objętość 10-cio krotnie. Mają głęboki zielony kolor i sprężystą strukturę, smakują morzem. Są standardowym dodatkiem do zup, sałatek i ryżu.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sałatka

  • 15 g wodorostów wakame
  • ½ zielonego ogórka; umyty, pokrojony w cienkie plastry
  • ½ grejpfruta; bez błon, podzielony na filety
  • ½ pomarańczy; bez błon, podzielona na filety
  • kiełki lucerny; do dekoracji

Dressing

  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki pasty Miso Shiro
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka nasion sezamu; prażone na suchej patelni

Sposób przygotowania

  1. Wakame przygotowuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Składniki dressingu połącz ze sobą w małej miseczce.
  3. Wakame ułóż na środku talerza, dookoła rozłóż filety z owoców i ogórka.
  4. Całość polej dressingiem, posyp sezamem i udekoruj kiełkami.

Sprawdź przepis na YouTube

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI