Kuchnia chińska

Makaron smażony z warzywami

Sycące wegańskie danie, pełne warzyw i aromatycznych przypraw.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

100 g makaronu ryżowego Vermicelli
1 marchew; obrana, pokrojona w zapałki
1 mały brokuł; podzielony na różyczki
3 ząbki czosnku; drobno pokrojone
2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojone
1 czerwona papryka; pokrojona w 3 cm paski
½ puszki pędów bambusa; opłukane i odsączone
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
3 łyżki sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowy sos sojowy
2 łyżki cukru brązowego
olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do miseczki wlej sos sojowy, sos Sambal Oelek, wsyp cukier. Całość wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na nim czosnek i imbir (uważając żeby się nie spaliły).
  4. Dodaj marchewkę i brokuły. Smaż 2 minuty.
  5. Dodaj paprykę i pędy bambusa.Podsmaż kolejne 2 minuty.
  6. Do warzyw wlej mieszankę sosu sojowego i wymieszaj.
  7. Dodaj makaron i całość wymieszaj do połączenia się smaków.

    Aby wzbogacić smak dania możesz posypać je dymką lub prażonym sezamem.

Wróć do poprzedniej strony