Bulion z kaczki z grzybami shiitake
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min + ok 2-3 godz. gotowania
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Bulion
- 2 udka z kaczki
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- zielona część pora
- 1 główka czosnku 1 papryczka chili
- 3 średnie cebule; opalone nad ogniem
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
Składniki
- 30 g grzybów Shiitake
- 100 g pieczarek; oczyszczone, pokrojone w mniejsze kawałki
- 110 g makaronu Ramen 3 mm
- 60 ml sosu sojowego jasnego
- 45 ml sos sojowego ciemnego
- 100 g groszku cukrowego
- pędy młodego groszku; do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do zimnej wody włóż mięso kaczki i je zagotuj. Szumuj wywar.
- Dodaj pozostałe składniki bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Przecedź bulion do mniejszego garnka.
- Kaczkę i marchewkę pozostaw do dalszego wykorzystania.
- Grzyby Shiitake przygotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz je z wody i pokrój w paski o grubości 4 mm. Wodę po namaczaniu grzybów zostaw do doprawienia bulionu.
- Do gotującego się bulionu dodaj grzyby Shiitake i pieczarki.
- Kaczkę pokrój w paski, marchewkę w zapałki i dodaj do bulionu.
- Całość dopraw sosami sojowymi i wodą po namaczaniu grzybów.
- Makaron gotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz i przełóż do miseczek.
- Groszek cukrowy potnij wzdłuż, w cienkie paski i posyp nim makaron.
- Do miseczek nalej porcje bulionu i udekoruj pędami młodego groszku.