Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 10 g wodorosty wakame
  • 1 duża marchewka,obrana
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 białej rzodkwi
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 30 g płatków orkiszowych
  • 30 g panierki panko
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 łyżka białego sezamu

Dressing:

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 70 ml oleju 
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania

  1. 2 jajka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą. Jajka obierz.
  2.  Pozostałe 2 jajka wbij do miseczki i roztrzep.
  3. Płatki orkiszowe i panko wymieszaj w miseczce. Mąkę kokosową wsyp do kolejnej miseczki.
  4. Ugotowane jajka wkłuż kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtórz, pomijając mąkę kokosową.
  5. Wakame przygotuj według wskazań na opakowaniu i odsącz.
  6. Składniki dressingu wymieszaj ze sobą w miseczce.
  7. Wakame połącz z pokrojonymi warzywami. Wlej dressing, całość wymieszaj.
  8. W rondelku rozgrzej olej do temperatury 150 °C i smaż panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  9. Łyżką cedzakową wyjmij jajka i wyłóż je na papierowe ręczniki. Pokrój w ćwiartki.
  10. Sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj listkami cykorii i ułóż ćwiartki jajek.
  11. Całość posyp prażonym sezamem.
...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI