Azjatyckie sosy do sałatek
Liczba porcji: 1
Czas: 5 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Z sosem sojowym – Chiny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka czarnego octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek
Z octem ryżowym – Japonia
- 2 łyżki sosu sojowego Premium
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki prażonego sezamu
- szczypta pieprzu
Z sosem rybnym – Tajlandia
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
Sposób przygotowania
Poszczególne składniki sosów dokładnie wymieszaj i dodaj do ulubionej sałatki.