OSTRYgowy kurczak z pak choi
Co dobrego można przyrządzić z naszych produktów? Są tysiące możliwości! Dziś przedstawiamy kolejną z nich – oto OSTRYgowy kurczak z kapustą pak choi. Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi – nasze przepisy są zawsze prosto rozpisane i poradzi sobie z nimi nawet osoba początkująca. Łapcie przepis na to pyszne danie.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 200 g Makaronu Chow Mein House of Asia
- 1,5 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1,5 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 3 Grzyby Shiitake House of Asia
- 0,5 łyżeczki Sosu Sambal Oelek House of Asia
- 150 g filetu z kurczaka (lub trybowanych udek) pokrojonego w cienkie paski
- 1 kapusta pak choi pokrojona w grubsze kawałki
- 50 g kiełków fasoli mung
- pół czerwonej papryki pokrojonej w 2 cienkie paski
- 3 gałązki dymki pokrojone w 2 cm kawałki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente. Grzyby przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i pokrój w cienkie plastry.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, ostrygowy i Sambal.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na złoto kurczaka. Dodaj, paprykę, grzyby i smaż przez 3 min.
- Dodaj makaron, kapustę i kiełki. Wlej sos i całość podsmażaj na dużym ogniu przez 2 minuty, mieszając aż składniki pokryją się dokładnie sosem.
- Przełóż na talerz i udekoruj dymką.
TIP: W wersji łagodniejszej sos ostrygowy zastąp sosem Hoisin.