Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni

Masz ochotę na gorący, rozgrzewający bulion w wietnamskim stylu? Wypróbuj smakowitą zupę Pho w wersji wegańskiej z dodatkiem tofu oraz boczniaków. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 mim. + 2h gotowanie

Ostrość:

Składniki

  • 50 g pasty Pho
  • 200 g makaronu ryżowego 5mm
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 grzyby shiitake
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2,5 l wody zimnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
  • 40 g boczniaków oczyszczone i pokrojone w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g kiełków koniczyny
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 3 łyżki kolendry posiekanej

Ocet chili:

  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane

Do podania:

TIP: Zamiast czosnku możesz użyć pasty z czosnku.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj chili oraz czosnek. Następnie zalej całość octem, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Wszystkie warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w mniejsze części. Następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj grzyby shiitake, goździki, anyż, czosnek, cynamon i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie usuń włoszczyznę. Grzyby shiitake pokrój na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do bulionu. Dodaj pastę Pho i wymieszaj całość.
  3. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż tofu. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż boczniaki.
  5. Do misek nałóż porcję makaronu, kiełków, boczniaków, tofu, szalotki, szczypiorku oraz kolendry. Całość zalej gorącym bulionem. Podawaj z sosem Sambal Oelek, cząstką cytryny oraz octem chili
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Zupa Pho 50g House of Asia

Pasta zupa Pho 50g

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI