Kuchnia tajska

Wegańskie spring rolls z tofu

Wegańskie spring rolls z tofu House of Asia

Spring rolls to świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w cienkie plasterki i zawinąć w papier ryżowy. Gotowe spring rollsy warto podać z sosem Sriracha, który nada intensywny smak daniu.

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek szczypiorku; pokrojony na kawałki o długości ok 10cm
  • 1 marchewka; pokrojona w cienkie słupki o długości ok 10cm
  • 1 kostka tofu
  • 50g kiełków
  • ½ czerwonej cebuli; pokrojonej w piórka
  • 50g roszponki

Składniki do sosu:

Sposób przygotowania

  1. Pomidora pokrój na 4 części, łyżka usuń nasiona, miąższ pokrój na cienkie paski.
  2. Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisto. Następnie pokrój na cienkie paski. Wymieszaj w miseczce z sosem teriyaki.
  3. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż roszponkę, 3 paski tofu, trochę marchewki, paski pomidora, szczypiorek, cebulę i kiełki. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach. 

Sos:

  1. Blenduj czosnek z olejem i cukrem, do momentu gdy powstanie gęsty sos. Dodaj sos sriracha i delikatnie mieszaj.

Polecane produkty

Wegańskie spring rolls z tofu House of Asia

Wegańskie spring rolls z tofu House of Asia

Wróć do poprzedniej strony