Wegańskie spring rolls z tofu
Spring rolls w wersji wegetariańskiej to lekkie, kolorowe i odżywcze danie.
Świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem tofu zawinięte w papier ryżowy to doskonały pomysł na wiosenne danie. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w słupki i zawinąć w papier ryżowy. Gotowe spring rollsy znakomicie uzupełniają sosy: orzechowy, Sriracha lub słodki chili.
Liczba porcji:
2
Czas: 10 min
Poziom:
Łatwe
Poziom:
Lekko ostre
Składniki
Spring Rolls:
- 8 płatów papieru ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 liście sałaty np. lodowej
- 1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 ogórek pokrojony w słupki
- 100 g tofu
- Kilka łyżek czerwonej kapusty okrojonej w piórka
- kilka gałązek kolendry
Sos z orzeszków ziemnych:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania
Spring rolls:
- Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
- Pokrój cebulę w piórka i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
- Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisty kolor.
- Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
- Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach.
Sos:
- Posiekaj drobno czosnek i imbir.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem Sriracha czy słodkim chili.