Kuchnia tajska

Wegańskie spring rolls z tofu

Przygotuj szybki i łatwy lunch box do pracy lub szkoły w wersji azjatyckiej.

Spring rolls to świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w cienkie plasterki i zawinąć w papier ryżowy. 10 minut w zupełności starczy, aby przed wyjściem rano z domu przygotować smaczny i pożywny lunch. Do spring rolls warto przyrządzić intensywny sos w którym będzie można zamoczyć kawałki. W naszej odsłonie jest to intensywny dip z tajskim sosem Sriracha.

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

1 opakowanie papieru ryżowego
1 pomidor
1 pęczek szczypiorku; pokrojony na kawałki o długości ok 10cm
1 marchewka; pokrojona w cienkie słupki o długości ok 10cm
1 kostka tofu
50g kiełków
½ czerwonej cebuli; pokrojonej w piórka
50g roszponki

Składniki do sosu:

2 ząbki czosnku
50ml oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sriracha

Sposób przygotowania

  1. Pomidora pokrój na 4 części, łyżka usuń nasiona, miąższ pokrój na cienkie paski.
  2. Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisto. Następnie pokrój na cienkie paski. Wymieszaj w miseczce z sosem teriyaki.
  3. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż roszponkę, 3 paski tofu, trochę marchewki, paski pomidora, szczypiorek, cebulę i kiełki. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach. 

Sos:

  1. Blenduj czosnek z olejem i cukrem, do momentu gdy powstanie gęsty sos. Dodaj sos sriracha i delikatnie mieszaj.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony