馃尡 Fresh spring rolls z tofu z sosem orzechowym

Spring rolls w wersji wegetaria艅skiej to lekkie, kolorowe i od偶ywcze danie.

艢wie偶e, chrupi膮ce warzywa z dodatkiem tofu zawini臋te w papier ry偶owy to doskona艂y pomys艂 na wiosenne danie. Wszystkie sk艂adniki wystarczy pokroi膰 w s艂upki i zawin膮膰 w papier ry偶owy. Gotowe spring rollsy znakomicie uzupe艂niaj膮 sosy: orzechowy, Sriracha lub s艂odki chili.

Liczba porcji:

2

Czas: 10 min

Poziom:

艁atwe

Poziom:

Lekko ostre

Sk艂adniki

Spring Rolls:

  • 8 p艂at贸w papieru ry偶owego
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego jasnego
  • 3 li艣cie sa艂aty np. lodowej
  • 1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie pi贸rka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie s艂upki
  • 1 ma艂a czerwona papryka pokrojona w s艂upki
  • 1 og贸rek pokrojony w s艂upki
  • 100 g tofu
  • Kilka 艂y偶ek czerwonej kapusty okrojonej w pi贸rka
  • kilka ga艂膮zek kolendry

Sos z orzeszk贸w ziemnych:

  • 3 艂y偶ki mas艂a orzechowego
  • 2 艂y偶ki jasnego sosu sojowego
  • 2 艂y偶ki soku z limonki
  • 1 艂y偶ka cukru br膮zowego
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 4 艂y偶ki wody

Spos贸b przygotowania

Spring rolls:

  1. Pokr贸j papryk臋, og贸rka, marchewk臋 i kapust臋 w cienkie s艂upki.
  2. Pokr贸j cebul臋 w pi贸rka i zamarynuj w 1 艂y偶ce sosu sojowego.
  3. Tofu pokr贸j wzd艂u偶 na plastry, usma偶 je na z艂ocisty kolor.
  4. Papier ry偶owy zanurz w miseczce z wod膮, po艂贸偶 na desce. Uk艂adaj kolejno: sa艂at臋, marchew, kapust臋, og贸rka, papryk臋, cebul臋 i kolendr臋.
  5. Zwi艅 w rulonik o szczelnie zamkni臋tych na brzegach.

Sos:

  1. Posiekaj drobno czosnek i imbir.
  2. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem Sriracha czy s艂odkim chili.

 

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wr贸膰 do poprzedniej strony

NASZE MARKI