Wegańskie spring rolls z tofu

Wegańskie spring rolls z tofu House of Asia

Spring rolls w wersji wegetariańskiej to lekkie, kolorowe i odżywcze danie.

Świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem tofu zawinięte w papier ryżowy to doskonały pomysł na wiosenne danie. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w słupki i zawinąć w papier ryżowy. Gotowe spring rollsy znakomicie uzupełniają sosy: orzechowy, Sriracha lub słodki chili.

Liczba porcji:

2

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

Spring Rolls:

  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 liście sałaty np. lodowej
  • 1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 ogórek pokrojony w słupki
  • 100 g tofu
  • Kilka łyżek czerwonej kapusty okrojonej w piórka
  • kilka gałązek kolendry

Sos z orzeszków ziemnych:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 cm posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Spring rolls:

  1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
  2. Pokrój cebulę w piórka i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
  3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisty kolor.
  4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
  5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach.

Sos:

  1. Posiekaj drobno czosnek i imbir.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem Sriracha czy słodkim chili.

 

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI