Spring rolls z kurczakiem i mango

Alternatywa dla kanapek! Lekkie rolki ze świeżymi składnikami, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik i na imprezę.

Liczba porcji:

4

Czas: 40 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 pomidory; bez gniazd nasiennych
  • 70 g kiełków fasoli
  • 1/2 mango; obrane, pokrojone w słupki
  • 1/2 pęczka dymki; pokrojony w 3 cm kawałki
  • 3 cm korzenia imbiru; pokrojony w słupki
  • 3 łyżki sosu sriracha
  • 5 gałązek kolendry; drobno pokrojona
  • 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
  • woda; do namaczania papieru ryżowego

Sos:
1,5 łyżki sosu rybnego sok z 2 limonek
1 ząbek czosnku; pokrojony w cienkie plastry
1/2 czerwonej papryczki chili; bez gniazd
nasiennych, drobno pokrojona 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1. Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C i piecz mięso przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Mięso porwij wzdłuż włókien na małe kawałki.
3. W misce wymieszaj kurczaka, kolendrę, sos sriracha.
4. Na zwilżony papier ryżowy ułóż kurczaka, pozostałe składniki i zwiń go wg wskazówek na opakowaniu.
5. Spring rolls’y podaj na zimno z sosem.

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI