Żurek z mleczkiem kokosowym
Idealny żurek nie tylko na święta. Kto z nas go nie uwielbia?! Proponujemy Wam odświeżoną wersję dobrze znanego klasyka. Znajdziecie w niej mleczko kokosowe oraz grzyby Mun. Takie połączenie z pewnością dostarczy Wam ciekawych wrażeń kulinarnych.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 4 liście limonki kaffiru
- ¼ opakowania grzybów Mun
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ litra zakwasu na żurek
- 1 liść laurowy
- 1 ½ łyżki chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
- Zakwas wlewamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, liście limonki kaffir oraz połamane grzyby Mun. Całość gotujemy 10 min.
- Dodajemy ziemniaki, mleczko kokosowe, bulion oraz chrzan.
- Następnie wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 20 min. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
- Do miseczek wlewamy żurek. Na wierzchu układamy pokrojone jajka.
Zupę posypujemy pietruszką lub jarmużem.
Tip: Do żurku można dodać przesmażoną białą kiełbasę lub wędzonego łososia