Kuchnia fusion

Żurek orientalny z mleczkiem kokosowym

Żurek orientalny z mleczkiem kokosowym House of Asia

Dodaj do tradycyjnego żurku mleczko kokosowe oraz grzyby Mun i poczuj orientalny smak Świąt Wielkanocnych.

Liczba porcji:

4

Czas: 25 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

• 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
• 4 liście limonki kaffiru całe
• ¼ opakowania grzybów Mun
• 1 ½ litra bulionu warzywnego
• ½ litra zakwasu na żurek
• 1 mały liść laurowy
• 1 ½ łyżki chrzanu
• 1 łyżka majeranku
• sól i pieprz do smaku

do dekoracji:
• 4 jajka; ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Zakwas wlewamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i liść kaffiru oraz połamane grzyby Mun. Całość zagotowujemy.

  2. Wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy chrzan i bulion. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

  3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki. Do miseczek wlewamy żurek. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek.

Tip: Biała kiełbasa lub łosoś wędzony

Wróć do poprzedniej strony