House of Asia
Żurek orientalny z mleczkiem kokosowym House of Asia

Żurek z mleczkiem kokosowym

25 min
4 porcje
łagodne
Azjatycka Grzyby 15-30 minut

Idealny żurek nie tylko na święta. Kto z nas go nie uwielbia?! Proponujemy Wam odświeżoną wersję dobrze znanego klasyka. Znajdziecie w niej mleczko kokosowe oraz grzyby Mun. Takie połączenie z pewnością dostarczy Wam ciekawych wrażeń kulinarnych.

 

4.3 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 4 liście limonki kaffiru
  • ¼ opakowania grzybów Mun
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ litra zakwasu na żurek
  • 1 liść laurowy
  • 1 ½ łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Zakwas wlewamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, liście limonki kaffir oraz połamane grzyby Mun. Całość gotujemy 10 min.
  2. Dodajemy ziemniaki, mleczko kokosowe, bulion oraz chrzan.
  3. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 20 min. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Do miseczek wlewamy żurek. Na wierzchu układamy pokrojone jajka.

Zupę posypujemy pietruszką lub jarmużem.

Tip: Do żurku można dodać przesmażoną białą kiełbasę lub wędzonego łososia

Tu kupisz nasze produkty