Grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym
Lubicie grzyby Mun ale nie wiecie jakie danie z ich przyrządzić? Mamy dla Was rozwiązanie, podsmażcie grzyby i dodajcie do nich sos ostrygowy, który nada im wyjątkowego smaku i aromatu.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 30 g suszonych grzybów Mun
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g mieszanych grzybów np. boczniaki i pieczarki, pokrojone w plastry
- 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony
- 4 cebule dymki, pokrojone w piórka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- garść świeżej kolendry, drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Grzyby Mun mocz w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsącz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj czosnek, imbir, chili i dymkę. Smaż do uwolnienia aromatu.
- Dodaj grzyby i wszystko wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 4 min.
- Dodaj sos ostrygowy i smaż kolejne 4 min.
- Na koniec danie posyp kolendrą.
TIP: Grzyby będą idealnie smakować z makaronem z zielonego groszku.
Kawałki kurczaka maczaj w cieście (najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków) i wrzucaj na gorący tłuszcz. Kulki smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj z ulubionym sosem chili.