Kuchnia chińska

Smażona wieprzowina z warzywami na ostro

wieprzowina z warzywami na ostro house of asia

Przed Wami szybki i smaczny przepis na danie w stylu chińskim, z warzywami i ostrym sosem na bazie Sambal Oelek. Gotowe w 15 minut!

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Ostre

Składniki

  • 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju, do smażenia
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchew, pokrojona w słupki wielkości zapałki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie piórka
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 garście szpinaku baby

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu.
  2. Następnie wrzuć cebulę na patelnię i po chwili dodaj marchew. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj sos sojowy oraz Sambal Oelek, całość wymieszaj i smaż, aż marchew będzie lekko miękka.
  5. Dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.

TIP: Danie możesz posypać 1 łyżką białego sezamu.

Wróć do poprzedniej strony