Gorący klimat sprzyja popijaniu chłodnych napojów. Jak wszędzie pragnienie najlepiej gasi woda, ale Azja ma wiele ciekawych napojów do zaoferowania.
Jadąc do Tajlandii koniecznie musisz wypić wodę kokosową prosto z młodego kokosa, którego na ulicznym straganie otworzą na Twoich oczach. Orzeźwia i działa jak hipertonik, nawadnia i dodaje energii, a przy tym ma skład niemalże identyczny jak osocze ludzkiej krwi.
Cudownym napojem, który trudno znaleźć w Europie jest Thai Ice Tea mrożona herbata z mlekiem skondensowanym, jest bardzo słodka, przez co dla turystów może być bardziej deserem niż napojem, ale trzeba jej spróbować. Spotkasz również zwykłą herbatę mrożoną zieloną i czarną, z dużą ilością lodu i limonką.
Stragany pełne są soczystych owoców, z których przygotowuje się świeże koktajle i shake’i, a nie ma nic lepszego jak dojrzały owoc zmiksowany z kostkami lodu w upalne dni.
Znajdzie się tez coś dla miłośników piwa. Azjaci nie gustują w wysokoalkoholowych trunkach, ale piwa mają pod dostatkiem. Najbardziej znanym piewem w Tajlandii jest Sihgha i Chang – obowiązkowy dodatek do Pad Thai.
Odwiedzając Japonię dobrze zapoznać się ze sztuką ceremonialnego parzenia zielonej herbaty Matchy. Ceremonia odbywa się najczęściej w ogrodzie lub w specjalnym pawilonie zaaranżowany na ogród. Przebiega według ściśle określonych zasad, ma bardzo spokojny i harmonijny charakter – gospodarz wita gości, którzy podziwiają ogród i w skupieniem przyglądają się jak przebiegają poszczególne etapy parzenia herbaty. Biorąc udział w ceremonia oczyszczasz nie tylko ciało, ale również umysł.
Oprócz Matchy tradycyjną herbatą japońską jest również Genamaicha – zielona herbata z dodatkiem brązowego ryżu oraz Sencha – odmiana zielonej herbaty z całych liści, którą jest „wielonaparowa”. Wraz z kolejnym parzeniem zwiększa się temperaturę wody oraz czas parzenia.
Ważnym japońskim trunkiem alkoholowym jest sake, produkowane ze sfermentowanego ryżu. To niskoprocentowy (13-17%) napój alkoholowy podawany w temperaturze pokojowej lub podgrzany. W związku z produkcją wielu rodzajów i odmian trunku, została wprowadzona klasyfikacja sake. Tylko 25% produkowanego sake zakwalifikowane jest do najwyższej jakości produktu.
W Chinach herbata jest równie ważnym elementem każdego dnia. Ceremonia jej parzenia nie jest aż tak podniosła jak w Japonii i skupiona jest głównie na uzyskaniu jak najlepszego, najbogatszego smaku i aromatu herbaty.
Jakie azjatyckie napoje zrobiły na Tobie największe wrażenie? Podziel się z nami swoimi doświadczeniami na FB House of Asia.