Aromatyczna zupa krem z dyni
Rozgrzej się w kilka chwil! Krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym i odrobiną chili to połączenie delikatności i pikantnej energii.
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 20 ml Soku z limonki House of Asia
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 główka czosnku
- 10 ml oleju
- sól i czarny pieprz do smaku
- kilka listków kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania
- Pokrój dynię, marchew, pietruszkę, cebule i czosnek w kostkę. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop olejem, posól i piecz w 180°C przez 35 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, mleczko kokosowe i pastę czosnek, imbir, chili. Zmiksuj na gładki krem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gorący krem podawaj udekorowany świeżą kolendrą.
Dla dodatkowej chrupkości posyp krem uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Ich lekko orzechowy smak świetnie uzupełni aksamitną konsystencję zupy.