House of Asia
Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko House of Asia Praktykulinarni

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko

15 min.
6 porcje
łagodne
Kurczak Azjatycka do 15 minut

Macie smaka na chrupiącego kurczaka? Beata Praktykulinarni stworzyła niezwykły przepis na kurczaka w marynacie, gdzie w roli głównej gra aromatyczna, oryginalna, japońska 🇯🇵 pasta wasabi S&B i sos sojowy House of Asia. Idealną chrupkość nuggetsów zapewni Wam, nasza niezawodna panierka panko.

4.9 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki pasty wasabi S&B
  • 700 g pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka
  • 3 łyżeczki Trawy cytrynowej mielona
  • 2 łyżki Olej
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1,5-2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

Panierka:

  • 100 g panierki Panko House of Asia
  • 160 g Mąki wymieszanej z łyżeczką ostrej papryki i połową łyżeczki pieprzu
  • 2 dużej jajka L
  • 2-2,5 szklanki Oleju do głębokiego smażenia

Do podania:

  • 100 ml sosu słodko-kwaśnego Thai Heritage
  • 1 Limonka
  • Surówka z kapusty

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj w głębokim talerzu, włóż kawałki kurczak, dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na co najmniej 15 minut.
  2. Przygotuj 3 talerze, do jednego wsyp mąkę i przyprawy, w drugim roztrzep jajka, do trzeciego nasyp panko.
  3. W rondlu rozgrzej olej, w którym będziesz smażyć. Możesz też usmażyć kawałki kurczaka na patelni, na małej ilości oleju, upiec w piekarniku albo wykorzystać frytownicę. Uważaj jednak, żeby olej nie był zbyt gorący, bo panierka przypali się bardzo szybko, a mięso pozostanie surowe w środku.
  4. Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  5. Smaż partiami na złoty kolor, po ok. 4 minuty, obracając w trakcie. Jeśli smażysz we frytownicy, ustaw temperaturę na 170-175 stopni. Usmażone nuggety przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj z kawałkami limonki, sosem słodko-kwaśnym i surówką z kapusty.

Tu kupisz nasze produkty