House of Asia
Jak zrobić sushi bake flymetothespoon House of Asia

Jak zrobić sushi bake?

30 min.
4 porcje
pikantne
Warzywa Ryż Japońska 15-30 minut

Fly me to the spoon przygotowała swoją wersję ostatniego hitu Tik Toka – Sushi bake. Próbowaliście czegoś podobnego? Sushi, ale jednak nie sushi – czyli zapiekanka zrobiona ze składników, które zwykle zwijamy w rolkę. Może brzmi niecodziennie, ale smakuje naprawdę wyśmienicie! Zobaczcie filmik jak zrobić to pyszne danie krok po kroku> Kliknij tutaj

5 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Składniki na ryż:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml wody
  • ½ łyżki cukru lub erytrolu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na marynatę do łososia:

  • 1 łyżka pasty wasabi S&B
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 500 g świeżego łososia
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana dymka

Pozostałe składniki:

  • Kilka arkuszy liści nori
  • 2 łyżki białego sezamu
  • Kilka łyżeczek srirachy
  • 1 łyżka pasty wasabi S&B
  • Ogórek i awokado pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie opłucz i gotuj wg przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z zalewą i wyłóż nim spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp 1 łyżką sezamu i 1 pokruszonym arkuszem nori.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (termoobieg).
  3. Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Wyłóż na ryż i piecz przez 15 minut.
  4. Majonez wymieszaj z wasabi. Udekoruj wierzch zapiekanki naszym wasabi mayo, srirachą, plasterkami ogórka i awokado. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
  5. Danie można jeść samo lub nakładać porcje do arkuszy nori i jeść jak tacosy.

Tu kupisz nasze produkty