House of Asia
Dorsz w sosie pomidorowym po Chińsku House of Asia

Dorsz w sosie pomidorowym po Chińsku

15 min
2 porcje
łagodne
Warzywa Chińska do 15 minut

Masz ochotę na coś wyjątkowego, ale prostego w przygotowaniu? Dorsz w sosie pomidorowym po chińsku to doskonały wybór! Połączenie delikatnej ryby z aromatem imbiru, czosnku i przyprawy chińskiej House of Asia sprawi, że Twoje danie będzie zachwycało smakiem i aromatem. Idealne na szybki obiad we dwoje!

5 / 5. Ilość głosów: 271

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 Warzywa do woka House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
  • 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
  • 400 g filetów z dorsza
  • 100 g sos pomidorowy
  • 50 g ketchup
  • 20 g cebuli pokrojonej w cienkie paski
  • 2 – 3 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kostkę
  • 10 g imbiru pokrojonego w cienkie paski
  • 50 ml dowolnego bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Warzywa do woka przelej zimną wodą następnie odsącz z nadmiaru wody.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, imbir oraz czosnek i smaż około 2-3 minuty. Dodaj warzywa do woka oraz pokrojone filety. Smaż z obu stron po 2 minuty. Następnie dodaj bulion, sos pomidorowy oraz ketchup. Dopraw do smaku przyprawą chińską. Duś przez 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec skrop olejem sezamowym i wymieszaj.
  3. Wyjmij rybę na talerz. Pozostały na patelni sos delikatnie zredukuj tak, aby nadmiar płynu odparował. Przygotowanym sosem polej rybę.

TIP. Zamiast ryby możesz użyć krewetek lub tofu.

Tu kupisz nasze produkty