House of Asia
Faworki po koreańsku z sezamem i imbirem House of Asia

Faworki po koreańsku z sezamem i imbirem

15 minut + czas smażenia
4 porcje
łagodne
Koreańska do 15 minut

Tradycyjne faworki w wersji koreańskiej – z dodatkiem sezamu i imbiru. Chrupiące, delikatnie słodkie i pełne egzotycznego smaku. Możesz je podać klasycznie z cukrem pudrem lub skropić aromatycznym syropem o cytrusowo-korzennym aromacie. Taki deser zaskoczy każdego miłośnika nietuzinkowych smaków!

5 / 5. Ilość głosów: 285

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
  • 1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz ze sobą mąkę, sól, cukier, pastę z imbiru, sezam oraz wodę. Następnie całość zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń ciasto w folię i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na wąskie paski. Każdy natnij na środku i wywiń formując faworki.
  3. W międzyczasie rozgrzej olej i usmaż faworki w głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze. Posyp cukrem pudrem.

Tip: Chcesz nadać bardziej azjatyckiego charakteru? Przygotuj aromatyczny syrop, podgrzewając ze sobą 1 łyżeczkę Trawy cytrynowej mielonej House of Asia,1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody oraz 1 łyżeczkę cynamonu.

Tu kupisz nasze produkty