House of Asia

Fresh spring rolls z awokado i sosem słodkim chili

30 min.
3 porcje
lekko pikantne

Szukasz warzywnego orzeźwienia w azjatyckim stylu? Trafiłeś/łaś idealnie! Fresh Spring Rolls z awokado i sosem sriracha to istna bomba smaków. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, wiec mogą również służyć jako smaczna przekąska na spotkanie ze znajomymi!

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 opakowanie makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka sosu słodkiego chili
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha zielone chili
  • 1 awokado dojrzałe pokrojone w paski
  • 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała sałata rzymska baby pokrojona w paski
  • 1 mały zielony ogórek pokrojony w paski

Do podania:

  • 4 łyżki sosu słodkiego chili
  • 4 łyżki sosu sojowego jasny

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj awokado, marchewkę, sałatę oraz ogórka, a następnie dopraw je do smaku pastą imbirową, sosem słodkim chili oraz skrop octem ryżowym.
  3. Papier ryżowy delikatnie namocz wodą i połóż na desce. Posmaruj go delikatnie sosem sriracha, a następnie ułóż na środku pokrojone warzywa i odrobinę makaronu. Zawiń całość w zwartą rolkę.
  4. Rolki przetnij na pół i podawaj z sosem słodkim chili, sosem sojowym lub innym, wybranym według własnych preferencji.

Tu kupisz nasze produkty