House of Asia
Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili House of Asia

Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili

40 min.
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Wieprzowina powyżej 30 minut

Aromatyczna, soczysta i pełna smaku. Właśnie taka jest karkówka z naszego przepisu. Podana w towarzystwie sałatki z pikli sprawi, że zapragniesz dokładki!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry 

Marynata:

  • 3 łyżki musztardy z estragonem
  • 1 łyżeczka sosu Worcester 
  • 1 łyżeczka pasty chili 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 

Sałatka:

  • 4-5 łyżek oliwek mieszanych przekrojonych na pół
  • 3 łyżki papryczek marynowanych żółtych baby przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 mały pęczek dymki drobno pokrojonej

Sos:

  • 3 łyżki sosu Sriracha żółte chili 
  • 3 łyżki majonezu 

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dokładnie natrzyj nią plastry karkówki.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki i odstaw do lodówki.
  3. W miseczce wymieszaj majonez z sosem Sriracha tak, aby uzyskał jednolitą konsystencję. 
  4. Rozgrzej grill. Wyłóż mięso na ruszt i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
  5. Podawaj z sosem sriracha i sałatką.

Tu kupisz nasze produkty