House of Asia
Halloween temari sushi z łososiem House of Asia

Halloween temari sushi

20 min. + 30 min.
2 porcje
łagodne

Wielkimi krokami zbliża się najstraszniejsza noc w roku! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich straszne danie w wersji japońskiej – Halloweenowe temari sushi.  To kulki ryżowe owinięte soczystym łososiem i udekorowane minkami z liści nori. Temari sushi to prosty i szybki sposób na spektakularne danie. Do dzieła!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 60 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi 
  • 1 liść nori 
  • sos sojowy do sushi Premium
  • imbir do sushi
  • 200 g łososia wędzonego na zimno 
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu jak ugotować ryż do sushi. Gotowy ryż pozostaw do wystygnięcia. 
  2. Łososia pokrój w cienkie plastry. 
  3. Z arkusza nori powycinaj różne kształty (np. paski, kwadraciki), tak aby powstały minki, które przykleisz na łososiu.
  4. Następnie z ryżu uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm i posmaruj je wasabi. 
  5. Na folii spożywczej nałóż plaster łososia i ryż. Zbierz końce folii i zwiń ciasno kulkę.  Jedną kulkę zostaw z samym ryżem.
  6. Na gotowe temari sushi nałóż wycięte minki z liści nori. Podawaj z sosem sojowym do sushi i imbirem.

TIP:  Aby ryż się nie kleił, zwilż dłonie octem ryżowym.

Tu kupisz nasze produkty