Makaron z kurkumą i kurczakiem
Szybki, kolorowy i pełen smaku. Makaron stir-fry z kurkumą i kurczakiem to ekspresowy sposób na orientalny obiad w 10 minut.
Składniki
- 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu ryżowego z kurkumą House of Asia
- 2 łyżki Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki ketchupu
- 200 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paseczki
- 50 g marchewki pokrojonej w zapałki
- 50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w grubsze paski
- 1 pęczek drobno pokrojonej dymki
- 3 łyżki oleju
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą.
- W misce wymieszaj jedną łyżkę sosu sambal z ketchupem oraz wodą.
- Kurczaka wymieszaj z pozostałą łyżką sosu sambal.
- Na patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku na złoto, dodaj marchewkę, kurczaka, smaż 5 minut, potem dodaj kapustę pekińską oraz makaron, całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem i dodaj dymkę.
Do dania możesz użyć również innego makaronu.