House of Asia
Poke bowl z makaronem Udon i kurczakiem w sezamie House of Asia

Poke bowl z makaronem Udon i kurczakiem w sezamie

25 min
1 porcje
łagodne

Poke bowl – potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji.

Nasze poke bowl to właśnie inspiracja Fusion, w której rybę zastępuje kurczak, a ryż makaron udon. Smak potrawy dopełniają warzywa dostępne w każdej Polskiej kuchni czyli cebula, brokuły i marchew. Niezwykle proste danie, idealne na lunch.

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 150 g Makaronu Udon House of Asia
  • 1 łyżka Białego i czarnego sezamu House of Asia
  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 20 g szpinaku
  • 60 g blanszowanego brokuła
  • 60 g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka, zamarynowanej w soku z cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju do smażenia

SOS

  • 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżeczki Sosu ostrygowego House of Asia

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytrny.
4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.

Tu kupisz nasze produkty